Vlakke schoorsteenkap met vonkengaas

Vonkenvangers

Als u een schoorsteen of prefab schoorsteen heeft, dan kan het soms voor de veiligheid noodzakelijk zijn dat u een vonkenvanger laat plaatsen. Zeker als u een rieten dak heeft, is het erg belangrijk om gebruik te maken van een vonkenvanger. U wilt immers niet dat door rondspringende vonken uw dak in brand vliegt. Bij ons kunt u terecht voor verschillende soorten vonkenvangers. Onze vonkenvangers voldoen aan de normen zoals deze gesteld zijn door het Bureau voor Schadepreventie. Alle grote verzekeringsbedrijven accepteren deze normen.

Wanneer heeft u een vonkenvanger nodig?

Heeft u een woning met dakpannen? Als uw schoorsteen uitsluitend voor de sier op uw woning aanwezig is, dan is een vonkenvanger natuurlijk niet nodig. Ook als u een gashaard heeft, kunt u het laten plaatsen van een vonkenvanger achterwege laten. In alle andere gevallen raden wij vanuit het oogpunt van de brandveiligheid wel een vonkenvanger aan. Heeft uw woning een rieten kap? Dan raden wij altijd een vonkenvanger voor een rieten dak aan, behalve als de schoorsteen voor de sier op uw woning is geplaatst. 

Soorten vonkenvangers

U kunt bij ons terecht voor verschillende soorten vonkenvangers. Als u een vonkenvanger wil, dan wordt de schoorsteenkap standaard uitgevoerd met rechte poten en heeft u twee opties:

1. U kiest een model met kantelpoten (standaard) en bestelt daar een losse vonkenvanger bij. Om later bij het rookkanaal te komen, schroeft u de twee pootmoeren los, kantelt u de kap en schroeft u de vonkenvanger eraf.

2. Als u het vonkengaas tussen de poten wil, dan wordt uw kap uitgevoerd met een kantelframe. Om dan bij het rookkanaal te komen, draait u aan de borgmoer en opent u de kap waarna de poten met daartussen het vonkengaas blijven staan.